Doç. Dr. İbrahim Buldu

Bizimle İletişime Geç

444 86 82

Şeyh Şamil Mh. Dost Eli Cd. No:52/1 Medova Hastanesi

İletişim Adresimiz

Mail Adresimiz

dribrahimbuldu@gmail.com

Sünnet

Sünnet

SÜNNET

Erkek çocuğun penisinin ucunda doğuştan var olan, pipinin ucunu ve idrar çıkış deliğini kapatarak o bölgede mikropların çoğalmasına yardımcı bir ortam oluşturan deri parçasının alınmasıdır.

Sünnet Hangi Yaşta veya Ne Zaman Yapılabilir

Sünnet doğumdan sonra, çocuğun yaşına ve psikolojik gelişimine göre uygun anestezi ile her yaşta yapılabilir. Sünnet yapmanın mevsimi yoktur.

Yenidoğan Sünneti Avantajları Nelerdir

Bebeğin doğumdan sonraki ilk bir aylık dönemine yenidoğan dönemi denir. Bu dönemde yapılan sünnet bebeğin ağrı duyusunun daha az olması, yara iyileşmesinin çok çabuk olması, enfeksiyon vs. olmaması, ilerde oluşabilecek idrar yolu enfeksiyonuna karşı koruyucu olması nedeniyle şiddetle tavsiye etmekteyiz.

Lokal Anestezi Hangi Çocuklara Yapılır

Bebeğin doğduğu ilk birkaç ay boyunca sadece pipinin etrafını uyuşturarak (diş çekilirken yapılan anesteziye benzer şekilde) Lokal anestezi altında yapılabilir.

Veya çocuğun anestezi işlemini ve sünneti anlayabildiği okul çağı civarında, çocuğun lokal anesteziyi kabul etmesi ve istemesiyle birlikte, sünnet esnasında konuşarak-sohbet ederek, ağrı duymaksızın, elinde tablet vs. oynayarak Lokal anestezi ile sünnet yapılabilir.

Uyutarak – Sedasyonlu Sünnet Hangi Çocuklara Yapılır

Çocuğun algısının arttığı, çok hareketli olduğu, yatmaya ve el-kolunun sabitlenmesine karşı çok tepki verdiği, etrafındaki yabancılardan korktuğu 1-2 yaş döneminde veya okul çağındaki çocuklarda lokal anestezide her ne kadar ağrı duymasa, çocuk sünnet işlemini hatırlamayacak ve psikolojik travma oluşmayacak olsa dahi bu işlemi çocuk ve aile için travmatik bir sürece çevirmemek adına çocuğu biraz uyutarak sedasyon ile, sünnet işlemini hatırlamayacağı ve korkmayacağı şekilde yapmak uygundur.

Sünnet Yapma Yöntemleri Nelerdir

Sünnet başlıca 2 şekilde yapılabilir. İlki kendimin de rutin olarak yaptığı klasik yöntem yani bistüri veya makas ile derinin kesildiği soğuk kesme yöntemidir. Diğeri ise Havya (ısı vererek kesme), Koter (elektrik enerjisi ile kesme) veya Lazer enerjisi kullanılarak yapılan sıcak kesme şeklidir. Klasik yöntemde işlem esnasında kanama biraz daha olabilirken sıcak kesimde yara dudaklarını yaktığı için kanama daha az olur. Klasik yöntemde yara dudağında yanma olmadığı için sünnet sonrası yaranın kaynaşması ve iyileşme daha hızlı olur, ödem daha az olur. Sıcak kesimde ise yara iyileşmesi ve kaynaşması daha geç olur ve ödem daha uzun sürebilir.

Sünnet işleminde ince ve eriyen dikiş kullanılır. Bu dikişler kendiliğinden eridiği için sünnet sonrası dikiş alınmaz.

Sünnet Ne Kadar Sürer

Sünnet işlem olarak yaklaşık 15-20 dakika civarında sürer. Sünnetten sonra eğer lokal anestezi ile yapılmışsa hemen, sedasyon ile yapılmışsa 2-3 saat sonra kontrol yapılıp eve dönülebilir. Sünnetin ilk günü dinlenilmesi uygun olur, ertesi gün çocuğun gezip dolaşmasında sakınca yoktur.

Sünnet Sonrası Bakım Nasıl Yapılır

Sünnetten sonra bakımda antibiyotikli krem yeterlidir. Pansuman gerekmez. Sargı her ne kadar ödemi azaltsa da sargının yaraya yapışması durumunda sargı çıkarılırken çocukların canı çok yanmakta ve hem çocuk hem aile için travmatik bir olay haline gelebilmektedir. Bu yüzden bizler sünnet bölgesine sargı yapmıyoruz ve sargı çıkarılması söz konusu olmuyor.

Pipinin gömük olduğu kilolu çocuklarda sünnet sonrası banyo yaptırılırken yağ dokusunun geri çekilerek o bölgede kir, idrar, krem artığı vs. kalıntıların temizlenmesi sünnet sonrası yapışma ihtimalini ortadan kaldıracaktır.

Bez kullanan bebeklerde sünnet sonrası bez kullanımına devam edilir. Daha geniş bez kullanmaya gerek yoktur. Bez değiştirme sıklığı sünnet öncesiyle aynı sıklıkta olması yeterlidir.

Sünnet Sonrası Ağrı Olur Mu

Genel olarak sünnet sonrası devamlı bir ağrı olmaz, çocuklar rahat bir iyileşme dönemi geçirirler. Fakat sünnet bölgesine dokunmak, sıkıştırmak, çarpmak gibi etkenler anlık ağrı oluşturabilir. Bu ağrı çoğu zaman kendiliğinden geçer. Ama çocuğunuz ağrısının çok olduğunu söylerse veya bebeğinizin ağrısının olduğunu düşündüğünüzde ağrı kesici verebilirsiniz.

Sünnetten Sonra İyileşme Ne Zaman Olur

Sünnetten sonraki ilk iyileşme 2 gün içinde olur. 2 gün sonunda yara dudakları kapandığı için yarada açılma, kanama ve enfeksiyon olmaz. Tam iyileşme dediğimiz iğne yapılan bölgedeki kızarıklık-morluk, pipideki ödem-şişlik, yara bölgesindeki krem artıkları ve kabukların temizlenmesi bol banyo ile 1-2 hafta içinde kendiliğinden geçer.

Sünnetten Sonra Kontrol Gerekir Mi

Sünnet sonrası rutin olarak kontrol gerekmez. Özellikle ilk sünnet deneyimi olan ailelerde iyileşme dönemindeki durumun normal mi anormal mi ayırımını yapmak güç olabilir. Bu durumda öncelikle doktorunuzu arayarak sorunuzu sorabilir veya fotoğrafını göndererek durum değerlendirmesi yapabilirsiniz.

Sünnet Fiyatı Nedir

Sünnetle ilgili ayrıntılı bilgi için 0505 455 31 23 arayabilir veya 444 86 82 Medova Hastanesinden randevu alabilir ve fiyatla ilgili bilgi alabilirsiniz